Slide

Brezplačna poštnina ob prijavi na novice

Slide

Brezplačna poštnina nad 59 €

previous arrow
next arrow

Gin tonik najboljši gin Gin Spot

Nasveti

Kakšna je razlika med ginom in brinjevcem?

Apr 21, 2021

Veliko ljudi se sprašuje, kakšna je razlika med v Sloveniji zelo znanim brinjevcem ter ginom, ki je pri nas razcvet doživel v zadnjih letih. Pa poglejmo.

Najmanjša dovoljena vsebnost alkohola – Evropska unija v svojem pravilniku določa, da mora gin vsebovati najmanj 37,5 % alkohola (v ZDA je ta letvica postavljena na 40 %), slovenski Pravilnik o geografski označbi Brinjevec pa, da ga mora ta imeti najmanj 40 %.

Količina brinovih jagod – za brinjevec potrebujemo več kilogramov (lahko tudi deset) brinovih jagod, za gin pa manj kot pest, oziroma le nekaj gramov. To je tudi razlog, da je pravi brinjevec zelo drag.

Način priprave – kraški mojstri za brinjevec brinove jagode najprej zmeljejo, dodajo kvasovke in vodo, pustijo fermentirati in nato dvakrat destilirajo. Pri ginu je postopek drugačen. Destilerji najprej pripravijo alkohol iz enega ali mešanice žit, nato pa na njem destilirajo brinove jagode in ostale sestavine. Te so lahko sveže ali macerirane poljubno časa.

Da je gin narejen po postopku London dry (več TUKAJ), je potrebno vse sestavine zgolj destilirati, na koncu postopka pa dodati le še vodo (tak primer je Gin 14 Botanik), medtem ko so pri ostalih vrstah gina arome sestavin lahko dodane tudi po koncu destilacije. Ključno je, da so arome naravne.

Brinjevec je sestavljen le iz brinovih jagod, medtem ko lahko ginu dodamo poljubno število katerekolih drugih sestavin. Najpogostejši spremljevalci so koriandrova semena in citrusi, od vrste gina pa je odvisno ali je več zelišč, sadja ali morda rož. Tak primer je Sharish Blue Magic, ki zaradi rože Butterfly Pea ob stiku s tonikom spremeni barvo (o tem več TUKAJ).

Ne pozabi, gin pijemo v zmernih količinah. 😉

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Anže in Maja

Arhiv vseh prispevkov