Slide

Brezplačna poštnina ob prijavi na novice

Slide

Brezplačna poštnina nad 59 €

previous arrow
next arrow

Gin tonik najboljši gin Gin Spot

Nasveti

Recept za dober gin tonik

Dec 9, 2021

Si želiš pripraviti dober gin tonik, ki bo navdušil tvoje prijatelje? Oglej si par osnovnih napotkov, s katerimi ne moreš zgrešiti.

Tokratni zapis je vodič za pripravo gin tonika doma, s katerim se boš lahko pohvalil/a prijateljem. Izveš lahko kateri kozarec izbrati, kako vedeti kater okus tonika je pravi, kakšno dodatki pašejo k posameznemu ginu ter zakaj je tako pomembno kakšen led uporabiš. No, pa še recepti te čakajo na koncu. 😉


PRAVI KOZAREC ZA GIN TONIK

Starejše generacije so gin tonik prejemale v malih ali “long drink” kozarcih z le kocko ali dvema ledu in rezino limone, večinoma servirano na isti način. Gin kozarec, kot ga poznamo zdaj, pred leti sploh ni obstajal, dokler niso Španci začeli uporabljati vinske kozarce ter kasneje razvili “Copa de Balon” (balonski kozarec), enega najprimernejših kozarcev za to pijačo.

Zakaj? Oblika kozarca dobro zadrži arome, prav tako pa omogoča, da pijača ostane hladna dalj časa, tudi zavoljo dejstva, da je ne grejemo z dlanjo, temveč držimo za pecelj. Če nimaš balonastega kozarca, bo primeren tudi širok kozarec za vino.

LED V GIN TONIKU JE ZELO POMEMBEN

Zelo zmotno je prepričanje nekaterih, da v lokalu gin tonik postrežejo z veliko ledu, ker v kozarec dajo manj vsebine. Led je velikega pomena za okus pijače, saj hladen gin razvije bolj izrazit okus, kot topel. Poskusi doma – v en kozarec natoči topel gin, v drugemu pa ga shladi in razlika bo očitna.

Po tem, ko si dodal led, ga nekajkrat zavrti z žlico, da se kozarec dobro ohladi. Za ta postopek je najboljša barska žlica in sicer spodnja okrogla stran, namenjena ravno temu.

KAJ JE POANTA BARSKE ŽLICE?

Barska žlica je pomemben pripomoček vsakega barmana, saj si z njo pomaga pri pripravi pijač. Pri gin toniku jo uporabljamo za mešanje ledu v kozarcu, da bi se ta čim bolj shladil ter za dodajanje tonika. Za to uporabljamo spiralni del, saj tako obdržimo več mehurčkov, kot bi jih ob nalivanju tonika brez žlice.

Barsko žlico lahko dobiš pri nas samo ali v kompletu z merico za gin, ki ti ju skupaj tukaj kar 35 % ceneje! S tem nakupom boš že skoraj pravi gin tonik mojster.

PRAVI DODATKI ZA GIN TONIK

Priporočam, da se pred nakupom gina pozanimaš o njegovih sestavinah in kombiniraš z enakimi ali njim podobnimi. Na primer – če je v ginu pomaranča, bosta rezina ali lupina pomaranče zagotovo dobra ideja, enako denimo cimet (ki je prisoten tako v Gin 14 Botanik, kot v ginih Sharish). K ginom Sharish in 14 Botanik priloživa letak z osnovnimi informacijami in predlogom mešanice.

Z dodatki se preprosto igraj. Ko ni na voljo svežega sadja (ali pa tudi takrat) lahko dodaš liofilizirano sadje, na primer liofilizirane maline, jabolka, jagode ali pomaranče, ki ohranijo okus, strukturo, barvo, aromo, hranilno vrednost, vse vitamine in minerale in 100 % sadni delež. Zelo okusno!

Več o liofiliziranem sadju si lahko prebereš tukaj.

KAKO VEM, KATERI TONIK IZBRATI?

V trgovinah lahko zdaj najdeš veliko vrst tonikov, tako znamk, kot okusov, ki so še kako pomembni za kakovost končne pijače. Dobro je poznati sestavine gina in tonika, da bi se med seboj kar se da najbolje povezale. Imajo pa toniki, ki vsebujejo naravni kinin (ne arome) prednost pred ostalimi, saj gre za naravni vezalec okusov, ki obogati okus gina.

S čim se najbolje mešajo gini v ponudbi Gin Spota?

14 BotanikFever Tree Light
Broken Bones DragonFever Tree Light
Broken Bones Navy StrengthFever Tree Light
Broken Boens SloeBrez
KarbunFever Tree Mediterranean
Karbun Navy StrengthFever Tree Mediterranean
SchumarFever Tree Mediterranean
Sharish Blue MagicFever Tree Mediterranean
Sharish Distiller’s CutFever Tree Mediterranean
Sharish LauriniusFever Tree Light (ali brez)
Sharish Orange BlossomFever Tree Light
Sharish OriginalFever Tree Mediterranean
Sharish Pera RochaFever Tree Mediterranean

Razmerje gina in tonika je večno vprašanje – nekateri mešajo v razmerju gin : tonik 1:2, nekateri 1:3 ali celo 1:4. Jaz najraje pripravim tisto vmesno, torej 0,4 dl gina (vedno izmerim z barsko merico) ter 1 dl tonika.

Več o tonikih si lahko prebereš TUKAJ.

POSTREŽBA GIN TONIKA S SLAMICO – DA ALI NE?

Končni izdelek rahlo premešaj, po želji z limeto ali pomarančo rahlo namaži kozarec, da bo okus še boljši pa predlagam serviranje brez slamice. Zakaj? Najboljši gin tonik je postrežen v balonskem kozarcu, o katerem je več napisanega zgoraj, saj je ta narejen tako, da čim bolj zadrži arome. Vonj je del okusa in ob pitju s slamico ta ne bo tako izrazit, kot bi bil sicer.

Pa še en nasvet – med pitjem gin tonika nikakor ne vrti, kot to počneš pri rdečem vinu, saj s tem lahko izgubiš mehurčke tonika ter kakovost pijače.

KAKO LAHKO GIN SPREMINJA BARVO?

Na Gin Spotu lahko najdeš tudi Sharish Blue Magic, gin, ki ob stiku s tonikom spremeni barvo. Pri tem ne gre za nobeno kemikalijo, temveč je “krivec” za to roža Clitornia ternatea, ki se v stiku s citrusi (v toniku jih je veliko) pijačo iz modre obarva roza. Več o temu pojavu in roži na splošno, si lahko prebereš tukaj.

Sharish Blue Magic je na voljo v steklenici 0,5 L, mini stekleničkah 0,05 L ter raznih paketih, kot so Paket S, M ali L.

TOP RECEPTA ZA GIN TONIK

Dva kozarca - v prvem Sharish Blue Magic brez tonika in v drugem isti gin s tonikom. Gin Sharish Blue Magic v stiku s tonikom spremeni barvo.

SHARISH BLUE MAGIC

 • 0,4 dl Sharish Blue Magic
 • 1 dl Fever Tree Mediterranean tonic
 • liofilizirane maline in jagode
 • veliko ledu
Gin tonik s Karbunom Navy Strength.

KARBUN S TERANOVIM LIKERJEM

 • 0,4 dl Karbun
 • 1 dl Fever Tree Mediterranean tonic
 • 0,1 dl Teranino
 • lupina pomaranče, zvezdni janež
 • veliko ledu


DARILNI PAKETI ZA VSE PRILOŽNOSTI

Če želiš presenetiti ljubitelje kakovostnega gina (in tudi tiste, ki bodo to še postali :)), bodi brez skrbi – v spletni trgovini ginspot.si nudiva kar 13 različnih vrst gina različnih velikostih, med njimi 2 brezalkoholna (Vera Gino in Vera Winter Spell).

Izbiraš lahko med različnimi velikostmi darilnih paketovdarilni paket S, M ali L, darilni paket Karbun, paket z majico (ženski/moški) ali copati (ženski/moški), ki so na voljo v unikatni in kakovostni darilni embalaži v roza ali črni barvi.

KAKO HITRO BOM DOBIL PAKET?

Nakup v spletni trgovini ginspot.si je enostaven in hiter, plačaš lahko s 6 različnimi plačilnimi metodami, zelo hitra pa je tudi dostava.

 • Vsi darilni paketi, naročeni do 14.00, bodo dostavljeni že naslednji delovni dan.
 • Vsa naročila lahko pošljemo neposredno obdarovancu.
 • Po dogovoru je možen osebni prevzem.

Če te zanima več o ginih v ponudbi, potrebuješ nasvet glede darilnega paketa ali imaš kakšno drugo vprašanje, z veseljem svetujeva prek e-maila info@ginspot.si. Odgovoriva zelo hitro! 😉

Darilni paket S v darilni škatli z malima stekleničkama gina Sharish Blue Magic in Sharish Original, Fever Tree Mediterrranean tonikom, liofiliziranimi malinami in merico za gin.

PAKET S
29,90 EUR
brezplačna dostava
SAMO ŠE 2 DNEVA!

Darilni paket L z veliko steklenico gina Sharish Orange Blossom, tonikom Fever Tree Mediterranean, liofiliziranimi pomarančami in merico za gin.

PAKET L
od 42,90 EUR
brezplačna dostava
SAMO ŠE 2 DNEVA!


Arhiv vseh prispevkov