Slide

Brezplačna poštnina ob prijavi na novice

Slide

Brezplačna poštnina nad 59 €

previous arrow
next arrow

Gin tonik najboljši gin Gin Spot

Nasveti

Zakaj je liofilizirano sadje tako zdravo?

Mar 22, 2021

Liofilizirano sadje po odstranitvi vode ohrani okus, vse vitamine, minerale, 100% sadni delež, zato je izjemno zdravo, načinov uporabe pa ogromno.

Pri nas je liofilizirano sadje v primerjavi s tujino še precej nepoznano, čeprav bi si zaslužilo več priložnosti, saj gre za izjemen ter zdrav dodatek številnim jedem, pa tudi pijačam. Odlično paše tudi v gin tonik (kako pripraviti dober gin tonik, si preberi TUKAJ), zaradi česar sva se odločila, da ga ponudiva tudi najinim kupcem.

Vesela sva, da sva našla izjemno prijeten par iz Zgornje Polskave, ki tovrstne izdelke ponuja pod imenom Majini Hrustljavčki. Pravita, da lahko liofilizirata vse, razen medu. Midva sva, zaradi sestavin v ginih Sharish in Gin 14 Botanik, v ponudbo dala liofilizirane maline, pomaranče in jabolka, v tem tednu pa ponudiva še eno slastno sadje – jagode.

Te vrhunsko pašejo k Sharish Blue Magic, ginu, ki spremeni barvo.

Kaj je sploh liofilizirano sadje in zakaj je tako zdravo?

Na kratko: liofilizacija je poseben postopek nizkotemperaturnega sušenja, ki temelji na globoki zamrznitvi vode v plodovih, ki ji sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, pri čemer se voda spremeni v plinasto agregatno stanje.

Po odstranitvi vode se vsem živilom ohrani okus, struktura, barva, aroma, hranilna vrednost, vitamini in minerali, prav tako pa 100 % sadni delež, brez dodanega sladkorja, konzervansov ali barvil. Običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili, lahko močno spremenijo sestavo, sušenje z liofilizacijo pa dejansko zaščiti biokemično in encimsko sestavo živil.

Liofilizirano sadje se kategorizira med funkcionalno hrano, imenovano superživilo. To je živilo, ki ima potencialno pozitiven učinek na zdravje nad osnovno prehrano in spodbuja optimalno zdravje in zmanjševanje tveganja za nastanek bolezni sodobnega časa. Prav te lastnosti so izjemno aplikativne za športnike, otroke v vrtcih in šolah, starejšo populacijo, vegane, presnojedce, vegetarijance, diabetike, slaščičarje, kuharje in medarje.

Kam vse lahko dodamo liofilizirano sadje?

Mnogi se ob nakupu gina sprašujejo, kateri dodatek naj uporabijo za dober gin tonik. Liofilizirano sadje je odličen nadomestek svežemu (liofilizirane maline in jagode so morda celo še boljše), paziti pa moramo katerega dodati v katero pijačo.

Liofilizirane maline in jagode -> Sharish Blue Magic,
Liofilizirane jagode -> Schumar
Liofilizirana jabolka -> Sharish Original
Liofilizirane pomaranče -> Sharish Blue Magic, Orange Blossom, Laurinius, Gin 14 Botanik, Karbun, Karbun Navy Strength

Liofilizirano sadje je primerno za pripravo raznih peciv, pudingov, rolad ali tort, kot na primer pomarančne gin tonik torte, katere preprost recept najdeš TUKAJ. Lahko ga jemo za zajtrk, saj zelo dobro paše k muslijem, najdemo ga v granolah, pa recimo na vrhu smutijev ali jogurtov, da dobimo hrustljavost. Nekateri ga dodajajo sladoledom, drugi sadnim sokovom, tretji pa ga jedo kar iz vrečke. Zagotovo precej bolj zdravo, kot čips.

Mnogi so že poskusili liofilizirano sadje, zakaj ga ne bi še ti?

Anže

Ne spreglej…

Liofilizirane maline Majini hrustljavcki Gin Spot

LIOFILIZIRANE
MALINE

2,45 EUR

DEGUSTACIJSKI
PAKET
8,80 EUR
(10% ceneje)

Liofilizirane pomarance Majini hrustljavcki Gin Spot

LIOFILIZIRANE POMARANČE

2,45 EUR

Arhiv vseh prispevkov